SLEDUJTE NÁS NA FACEBOOKU!

Nepotravinářské zboží

Drogistické zboží

- velmi člennitý sortiment, má hodně skupin

- společný znak - chemická výroba

zvýšená pozornost - hygiena, bezpečnost a ochrana zdraví, 

- svými vlastnostmi mohou poškodit zdravý: člověka, zvířete, životní prostředí

zvláštní předpisy pro hořlaviny, jedovatý látky, žíraviny

v potravinových prodejnách je zakázáno prodávat jedy a těkavé látky

 

Sortiment drogistické zbooží

1) mycí a prací prostředky

2) čistící a úklidové prostředky

3) kosmeticé a parfumerní zboží

4) barvy

5) zdravotní a hygienické zboží

6)chemické

7) galanterie

8) kartáčnické

9) svíčky

10) ptravin. chemické zboží

11) fotografické materialy

 

 

Mycí a prací prostředky

k praní a čištění se používá - mýdlo, prací a čistící prostředky

nejdůležitější vlastnost: rozpouštět špínu, nečistotu

- účinnost je ovlivněna : teplota vody, roztoku, tvrdost vody, správnou koncentraci, ph

- účelem praní je  odstraňování nečistot z oblečení, těla, rukou

detergenty -  látky, které se rozpuštějí ve vodě, rozkládají špínu, a jsou tvořeny povrchově aktivními látkami TENZIDY, ty snížují povrchové napětí, proniká do mezer mezi vlákny a špínu dělí od vlákna

saponáty - jsou to syntetické tenzidy, k výrobě se používá ropa, syntetické masné kyseliny

vlastnosti: neporušují vlákno, nejsou citlivé na tvrdost vody, perou v nižších koncentracích při nižších teplotách než mýdlo

- negaticní vliv na pokožku

jsou biologicky obtížně odbouratelné

ovlivňují životní prostředí

 

1) mýdla

suroviny - směsi sodných, draselných, sodnodraselných  solí  \ vyšších masných kyselin

- tuky rostlinné tuky : př. olivový, slunečnicový, kokosový

živočišné tuky: luj, sádlo, kostní tuk, rybí tuk

ztužené tuky - omega

- syntetické masné kyseliny

- pryskyřice

- kalapuna

- hydrocid sodný a draselný

- vodní sklo

- lanovín

 

výroba

zmídelnění (hydrolyza) chem. reak.  směs tuků a vody se za tepla štěpí účinkem hydroxidu na masní kyseliny a glyceral se odděluje destilací

využití: kosmetika (krémy)

 masné kyseliny se chemicky vaří s příslušným hydroxidem a vzniká rozpustná sůl  - mýdlo

- po dokončení chemické reakce se směs vysoluje kuchyňskou solí, mýdlo se schladí, suší, změklé se formuje na automatických strojích, upravuje se chlazenim, leštěním, pražením,

balí se.

 

kartáčnické zb.

- samostatná skupina

skupina zahrnuje : kartáčnické a štětkařské zb.

suroviny: přírodní  - živočišné : koňské, hovězív žíně, vepřové štětiny

                                        rostlinné: čirok, fíbr, kokosove vlakno

                     syntetické: polyamid, polyester

                      kovová: mosazná,

                  ostatní: pomocné suroviny , drevo draty,

výroba: strojová nebo ruční

vlákna se spojují : lepením, navlékáním nebo drátem

sortiment: kartáče,  různé osazení vláken

zubní karáčky,  kartáče na ruce na obuv na oblečení na vlasy

štětky se prodávají jednotlivě nebo v sadách (označení velikosti)

malířské, zednické,

skladovaní: vlhkost do 80% chranie pred sluncem, chemikaliemi

 

drogisticko potravinářské zboží

kyselina citronová - krystalicko bílé barvy, nemá konzervační účinek

použití: nápoje,

vyrábí se z melasi

- jedlá soda:

do pečení, perník

- prášek do pečiva

2) pečivové příchutě - aromatické látky,tekuté baleny v lahvičkách nebo ampulích.. příchutě citr. pomer. mandl.

použítí: do těst, pečiva, kompotu,nápojů

barviva: syntetické  barvy zdravotně

použitzí: pečivo, rumáče, naplně,zákusky

želírující přípravky:

želatina - vyrábí se z kůží chrupavek (studená kuchyně)

nebo z pektinů

- řadime sem 

přípravky ke konzervovani potravin

zavařovací: směs konzervačních látek

7) potravinarske dieticke pripravky doplnek stravy - sumive tablety, cesnek

ostatni - city lich, karlovarska sul

 

 

 

 

 

rozdělení:

jedy

dezinfekční látky

kyseliny

průmyslová hnojiva

postřiky k ochraně rostlin

konzervační prostředky

barvící přípravky

čistící prosstředky

repelenty

 

JED:

je organiocká nebo anorganická sloučenina, která i v malých dávkách působí na organismus

vyvolává chorobné příznaky(otravu)

zastavuje důležité biochemické děje m,uze se jednat o kapalinu, plyn, pevnou latku

 

přírodní: živočišné a rostliné: rulík zlomocný, houby ,opium,

živočišné: žáby, vosy, včely

syntetické-kyanid,arsenic,aceton

 

jedy se do obchodu neprodavaji

 

po rpaci si dukladne uyjeme casti tela ktere prisli do styku s jedem, nevolnost - lekarska pomoc

 

označení jedů: zákon číslo 356 lomeno 2003 sbírky zákona : zákon o chemických látkách a přípravcích

podle tohoto předpisu musí být jedy označeny symbolem lebky

přípravky k ochraně rosrlin a živočichů

 

příklady: Opium, hašiš, rulík,

 

dezinfekční prostředky

 

prostředky k hubení mikroorganismu, desifikují podlahy, porannění, používají se na Wc, vodu,

mají různou koncentraci,

dezinfekce se provádí fyzikálně, chemicky, mechanicky

 

učinek zpočívá v tom že reagují  na jednotlivé bílkoviny mění jejich strukturu, pronikají do buňěk s tím spomalují, zastavují rozmnožování a usmrcují mikroorganismy

 

chloramín - pronikavý pach, využití v potravinářstí

chlorové vápno - bílí prášek. použití v stájích

pálené vápno

peroxid - do 10%

ajaktin - jodová tinktura

odrá skalice

chloor

 

 

 

konzervační prostředky

u některých druhů zboží , potravinářdského vyvolávají mikroorganismy např. kvašení, plesnivění, hnití .... proto se musí konzervovat, aby byli zachovány vlastnosti a biologická hodnota, způsoby konzervace

 

fyzikální konzervace- sušení, mražení v teple

chemická konzervace- používají se , kyseluina benzeová, sordová, benzoan sodný

musí být označeno  na obalu - použití

 

 

SLEDUJTE NÁS NA FACEBOOKU!