SLEDUJTE NÁS NA FACEBOOKU!
Nepotravinářské zboží
Drogistické zboží
- velmi člennitý sortiment, má hodně skupin
- společný znak - chemická výroba
zvýšená pozornost - hygiena, bezpečnost a ochrana zdraví,
- svými vlastnostmi mohou poškodit zdravý: člověka, zvířete, životní prostředí
zvláštní předpisy pro hořlaviny, jedovatý látky, žíraviny
v potravinových prodejnách je zakázáno prodávat jedy a těkavé látky
Sortiment drogistické zbooží
1) mycí a prací prostředky
2) čistící a úklidové prostředky
3) kosmeticé a parfumerní zboží
4) barvy
5) zdravotní a hygienické zboží
6)chemické
7) galanterie
8) kartáčnické
9) svíčky
10) ptravin. chemické zboží
11) fotografické materialy
Mycí a prací prostředky
k praní a čištění se používá - mýdlo, prací a čistící prostředky
nejdůležitější vlastnost: rozpouštět špínu, nečistotu
- účinnost je ovlivněna : teplota vody, roztoku, tvrdost vody, správnou koncentraci, ph
- účelem praní je odstraňování nečistot z oblečení, těla, rukou
detergenty - látky, které se rozpuštějí ve vodě, rozkládají špínu, a jsou tvořeny povrchově aktivními látkami TENZIDY, ty snížují povrchové napětí, proniká do mezer mezi vlákny a špínu dělí od vlákna
saponáty - jsou to syntetické tenzidy, k výrobě se používá ropa, syntetické masné kyseliny
vlastnosti: neporušují vlákno, nejsou citlivé na tvrdost vody, perou v nižších koncentracích při nižších teplotách než mýdlo
- negaticní vliv na pokožku
jsou biologicky obtížně odbouratelné
ovlivňují životní prostředí
1) mýdla
suroviny - směsi sodných, draselných, sodnodraselných solí \ vyšších masných kyselin
- tuky rostlinné tuky : př. olivový, slunečnicový, kokosový
živočišné tuky: luj, sádlo, kostní tuk, rybí tuk
ztužené tuky - omega
- syntetické masné kyseliny
- pryskyřice
- kalapuna
- hydrocid sodný a draselný
- vodní sklo
- lanovín
výroba
zmídelnění (hydrolyza) chem. reak. směs tuků a vody se za tepla štěpí účinkem hydroxidu na masní kyseliny a glyceral se odděluje destilací
využití: kosmetika (krémy)
masné kyseliny se chemicky vaří s příslušným hydroxidem a vzniká rozpustná sůl - mýdlo
- po dokončení chemické reakce se směs vysoluje kuchyňskou solí, mýdlo se schladí, suší, změklé se formuje na automatických strojích, upravuje se chlazenim, leštěním, pražením,
balí se.
kartáčnické zb.
- samostatná skupina
skupina zahrnuje : kartáčnické a štětkařské zb.
suroviny: přírodní - živočišné : koňské, hovězív žíně, vepřové štětiny
rostlinné: čirok, fíbr, kokosove vlakno
syntetické: polyamid, polyester
kovová: mosazná,
ostatní: pomocné suroviny , drevo draty,
výroba: strojová nebo ruční
vlákna se spojují : lepením, navlékáním nebo drátem
sortiment: kartáče, různé osazení vláken
zubní karáčky, kartáče na ruce na obuv na oblečení na vlasy
štětky se prodávají jednotlivě nebo v sadách (označení velikosti)
malířské, zednické,
skladovaní: vlhkost do 80% chranie pred sluncem, chemikaliemi
drogisticko potravinářské zboží
kyselina citronová - krystalicko bílé barvy, nemá konzervační účinek
použití: nápoje,
vyrábí se z melasi
- jedlá soda:
do pečení, perník
- prášek do pečiva
2) pečivové příchutě - aromatické látky,tekuté baleny v lahvičkách nebo ampulích.. příchutě citr. pomer. mandl.
použítí: do těst, pečiva, kompotu,nápojů
barviva: syntetické barvy zdravotně
použitzí: pečivo, rumáče, naplně,zákusky
želírující přípravky:
želatina - vyrábí se z kůží chrupavek (studená kuchyně)
nebo z pektinů
- řadime sem
přípravky ke konzervovani potravin
zavařovací: směs konzervačních látek
7) potravinarske dieticke pripravky doplnek stravy - sumive tablety, cesnek
ostatni - city lich, karlovarska sul
rozdělení:
jedy
dezinfekční látky
kyseliny
průmyslová hnojiva
postřiky k ochraně rostlin
konzervační prostředky
barvící přípravky
čistící prosstředky
repelenty
JED:
je organiocká nebo anorganická sloučenina, která i v malých dávkách působí na organismus
vyvolává chorobné příznaky(otravu)
zastavuje důležité biochemické děje m,uze se jednat o kapalinu, plyn, pevnou latku
přírodní: živočišné a rostliné: rulík zlomocný, houby ,opium,
živočišné: žáby, vosy, včely
syntetické-kyanid,arsenic,aceton
jedy se do obchodu neprodavaji
po rpaci si dukladne uyjeme casti tela ktere prisli do styku s jedem, nevolnost - lekarska pomoc
označení jedů: zákon číslo 356 lomeno 2003 sbírky zákona : zákon o chemických látkách a přípravcích
podle tohoto předpisu musí být jedy označeny symbolem lebky
přípravky k ochraně rosrlin a živočichů
příklady: Opium, hašiš, rulík,
dezinfekční prostředky
prostředky k hubení mikroorganismu, desifikují podlahy, porannění, používají se na Wc, vodu,
mají různou koncentraci,
dezinfekce se provádí fyzikálně, chemicky, mechanicky
učinek zpočívá v tom že reagují na jednotlivé bílkoviny mění jejich strukturu, pronikají do buňěk s tím spomalují, zastavují rozmnožování a usmrcují mikroorganismy
chloramín - pronikavý pach, využití v potravinářstí
chlorové vápno - bílí prášek. použití v stájích
pálené vápno
peroxid - do 10%
ajaktin - jodová tinktura
odrá skalice
chloor
konzervační prostředky
u některých druhů zboží , potravinářdského vyvolávají mikroorganismy např. kvašení, plesnivění, hnití .... proto se musí konzervovat, aby byli zachovány vlastnosti a biologická hodnota, způsoby konzervace
fyzikální konzervace- sušení, mražení v teple
chemická konzervace- používají se , kyseluina benzeová, sordová, benzoan sodný
musí být označeno na obalu - použití
SLEDUJTE NÁS NA FACEBOOKU!